Gratinerad löksoppa
4 portionerca 40 min arbetstid
3 st gula lökar
3 msk smör
1 msk timjan
3 st lagerblad
salt
peppar
8 dl oxbuljong
2 dl vitt vin
4 skivor lantbröd
150 g riven ost (gärna emmentaler)
3 msk smör
1 msk timjan
3 st lagerblad
salt
peppar
8 dl oxbuljong
2 dl vitt vin
4 skivor lantbröd
150 g riven ost (gärna emmentaler)
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader övervärme.2. Skala och skär löken i halvmåneskivor utan rot. Lägg den i en gryta tillsammans med smör, timjan, lagerblad, salt och peppar och låt den svettas.
3. Slå över buljong och vitt vin. Låt koka i cirka 20 minuter och dra sen åt sidan.
4. Häll upp soppan i små, ugnsfasta portionsskålar. Lägg en centimetertjock skiva bröd i varje skål och strö över grovt riven ost.
5. Sätt skålarna på en plåt och gratinera dem i ugnen tills osten smält och blivit gyllengul, cirka 5-10 minuter.
Källa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar