Tomat- och mozzarellapaj
4 portioner
- Pajdeg:
- 3 3/4 dl vetemjöl
- 100 g kallt, tärnat smör
- 1 ägg
- 2 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 10 tomater
- salt
- 2 msk olivolja
- 3 ägg + 3 dl mjölk
- 6 salladslökar eller 2 dl lätt förvällda purjostrimlor
- 200 g mozarellaost
- salt och svartpeppar
- Garnering:
- 200 g färska kantareller
- smör
- salt
- Deg: Blanda mjöl och smör i en matberedare till en grynig massa. Blanda ägg och vatten. Tillsätt blandningen, lite i taget, i matberedaren och arbeta tills degen håller ihop. Stjälp upp den, knåda hastigt och låt den vila kallt 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen så att den passar en rund form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.
- Klipp till ett smörpapper som täcker pajdegen inuti formen. Lägg torkade bönor eller ris ovanpå pappret (motverkar bubblor och ojämn pajbotten).
- Grädda 15 minuter i nedre delen av ugnen. Ta bort pappret och grädda ytterligare 10 minuter eller tills pajskalet fått färg. Ta ut pajskalet och sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Fyllning: Dela tomaterna i halvor och lägg dem med snittytan upp på en smord plåt. Strö salt över och droppa på olja.
- Vispa samman ägg och mjölk. Häll blandningen i pajskalet. Sätt in pajen i nedre delen samt plåten med tomaterna mitt i ugnen. Grädda 15 minuter tills äggblandningen halvstannat.
- Ta ut pajform och tomater. Sätt ner tomaterna i den halvfärdiga äggstanningen. Strö på tunnskivad salladslök eller purjo. Lägg på skivad ost. Grädda pajen ytterligare tills osten smält och ytan fått aningen färg, 20-30 minuter. Låt pajen svalna lite före servering.
- Garnering: Rensa och borsta svampen. Dela den i småbitar. Fräs svampen hastigt i smör i stekpanna och servera den bredvid pajen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar