torsdag 15 december 2011

mozzarellapaj till kvällen kanske



Tomat- och mozzarellapaj 

Tomat- och mozzarellapaj

Ingredienser
4 portioner
  • Pajdeg:
  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 100 g kallt, tärnat smör
  • 1 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 10 tomater
  • salt
  • 2 msk olivolja
  • 3 ägg + 3 dl mjölk
  • 6 salladslökar eller 2 dl lätt förvällda purjostrimlor
  • 200 g mozarellaost
  • salt och svartpeppar
  • Garnering:
  • 200 g färska kantareller
  • smör
  • salt

Gör så här

  • Deg: Blanda mjöl och smör i en matberedare till en grynig massa. Blanda ägg och vatten. Tillsätt blandningen, lite i taget, i matberedaren och arbeta tills degen håller ihop. Stjälp upp den, knåda hastigt och låt den vila kallt 20 minuter.

  • Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen så att den passar en rund form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.

  • Klipp till ett smörpapper som täcker pajdegen inuti formen. Lägg torkade bönor eller ris ovanpå pappret (motverkar bubblor och ojämn pajbotten).

  • Grädda 15 minuter i nedre delen av ugnen. Ta bort pappret och grädda ytterligare 10 minuter eller tills pajskalet fått färg. Ta ut pajskalet och sänk ugnsvärmen till 175 grader.

  • Fyllning: Dela tomaterna i halvor och lägg dem med snittytan upp på en smord plåt. Strö salt över och droppa på olja.

  • Vispa samman ägg och mjölk. Häll blandningen i pajskalet. Sätt in pajen i nedre delen samt plåten med tomaterna mitt i ugnen. Grädda 15 minuter tills äggblandningen halvstannat.

  • Ta ut pajform och tomater. Sätt ner tomaterna i den halvfärdiga äggstanningen. Strö på tunnskivad salladslök eller purjo. Lägg på skivad ost. Grädda pajen ytterligare tills osten smält och ytan fått aningen färg, 20-30 minuter. Låt pajen svalna lite före servering.

  • Garnering: Rensa och borsta svampen. Dela den i småbitar. Fräs svampen hastigt i smör i stekpanna och servera den bredvid pajen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar