tisdag 20 december 2011

Sparrissoppa

Sparrissoppa

Du behöver:

  • 500 g grön sparris
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 5 st schalottenlökar
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk grönsaksbuljong pulver eller motsvarande tärning eller fond för 5 dl vätska
  • 1 dl vitt vin
  • 1 krm malen vitpeppar

Utrustning du behöver:

  • mixer / går bra med elvisp också/ eller mosa till det med en gaffel

Gör så här:

Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden nertill och skala sparrissarna med potatisskalare, så att det grövsta skalet försvinner.
Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa. Skär resten av stammen i ca 1 cm långa bitar.
Skala och hacka schalottenlöken.
Koka upp vatten och salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka lägg i sparrisen och sänk värmen.) Lägg i både knoppar och bitar och låt koka ca 2-3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg dem på ett fat.
Lägg i den hackade schalottenlöken, buljongpulver eller tärning eller fond och häll på grädde och vitt vin. Tillsätt vitpeppar.
Låt koka i 10 minuter på svag värme. Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar. (Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det smakar för mycket peppar, späd med grädde.)
Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar