Lördagsgodis a la Leila Lindholm
Knäckigt chokladgodis med smak av lime.
Du behöver en sockertermometer för att få godiset perfekt.
4 dl socker
4 dl sirap
4 dl grädde
2 msk smör
2 st lime, rivet skal
400 g mörk choklad
Tips
Man tempererar chokladen för att den inte ska kunna smälta i rumstemperatur. På så vis kan man låta chokladgodiset stå framme i en skål och ta av godiset utan att chokladen smälter av värmen från fingrarna. /Leila
Gör så här
1. Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader och tills massan stelnat. Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar. Tag av från spisen.
2. Tillsätt smör och finrivet limeskal.
3. Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
4. Temperera choklad: Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
4 dl socker
4 dl sirap
4 dl grädde
2 msk smör
2 st lime, rivet skal
400 g mörk choklad
4 dl sirap
4 dl grädde
2 msk smör
2 st lime, rivet skal
400 g mörk choklad
Man tempererar chokladen för att den inte ska kunna smälta i rumstemperatur. På så vis kan man låta chokladgodiset stå framme i en skål och ta av godiset utan att chokladen smälter av värmen från fingrarna. /Leila
Gör så här
1. Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader och tills massan stelnat. Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar. Tag av från spisen.
2. Tillsätt smör och finrivet limeskal.
3. Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
4. Temperera choklad: Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
2. Tillsätt smör och finrivet limeskal.
3. Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
4. Temperera choklad: Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
Karamellpopcorn
Leila Lindholms recept
Smaksatta popcorn är perfekt till barnkalaset!
0.5 dl strösocker
1 tsk smör (+ 1 tsk)
popcorn, gärna varma
Majsolja
1 tsk smör (+ 1 tsk)
popcorn, gärna varma
Majsolja
Gör så här
1. Värm en kastrull med lite majsolja så att den blir riktigt het. Prova gärna med ett majskorn så man vet att den är varm nog.2. Häll i majskorn så att botten täcks. När det börjar poppa lägger man på ett lock. Salta efter smak när de är klara.
3. Häll socker i en het stekpanna och låt smälta tills sockret får en karamelliserad ton. Rör så lite som möjligt så att det inte blir hårda klumpar.
4. Tillsätt smör och rör ut.
5. Tillsätt därefter popcornen och blanda dem väl med karamellen. Tillsätt lite smör igen och rör om.
6. Häll upp på en plåt med smörpapper och låt svalna.
Tips. Valnötter är också supergott att karamellisera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar