fredag 23 december 2011

Griljera skinkan...som vanligt eller med andra smaker...

Griljera julskinka
Den traditionella varianten

Griljera julskinka på H:ssons Skafferi
  • 1 ägg
  • 2 msk senap
  • Ströbröd
Blanda 1 uppvispat ägg med 2 msk senap. Pensla skinkan med blandningen och sikta över ströbröd. Griljera i ugn i 225°i c:a 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg.
Som variation kan man blanda i lite vitlök, honung, en ny strösocker eller chili i senapsblandningen.

Griljera med nya smaker!


Ingredienser

  • 1 färdigkokt julskinka (ca 3 kg)

Grön griljering

  • 1 knippa persilja
  • 4 rosmarinkvistar
  • 2 msk honung
  • 2 msk olja
  • 1 äggula
  • 1 dl ströbröd

Fransk griljering

  • 100 g valnötter
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk brun farin
  • 1 äggula

Aprikosgriljering

  • 20 torkade aprikoser
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl vinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl ströbröd

Gör så här


  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Grön griljering: Mixa persiljan med rosmarin, honung, olja och äggula med mixerstav eller i en liten matberedare.
  3. Fransk griljering: Finhacka valnötterna och blanda med senap, farin och äggula.
  4. Aprikosgriljering: Hacka aprikoserna. Skala och hacka löken.
  5. Fräs aprikoser och lök i oljan i en kastrull. Tillsätt socker, vinäger och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter.
  6. Mixa med stavmixer eller i en liten matberedare och låt svalna. Smaka av med salt och kajennpeppar.
  7. Lägg den kokta skinkan på ett ugnssäkert fat.
  8. Välj en griljering, torka av skinkan med hushållspapper, sikta över majsstärkelse och bred griljeringen över skinkan och sikta på ströbrödet.
  9. Griljera skinkan mitt i ugnen 10- 15 minuter eller tills den fått fin färg.

För alla

Ströbröd kan innehålla gluten, mjölk och ägg. Använd ströbröd som passar vid respektive allergi.
Gör den gröna griljeringen äggfri genom att använda t ex crème fraiche i stället för äggula. Däremot passar det inte att byta ut ägget i den franska griljeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar