Petits choux med lingon i kolagrädde
Cirka 25 stycken
Ingredienser3 dl vatten 100 g smör eller margarin 2 dl vetemjöl 4 medelstora ägg Fyllning 2 dl vispgrädde 1 dl kesella 1 dl Dansukker Florsocker 1 tsk Dansukker Vaniljsocker 100 g (2 dl) lingon Garnering Dansukker Florsocker | ||
Koka upp vattnet och matfettet i en kastrull. Blanda i mjölet och rör tills det släpper kastrullens kanter. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa kraftigt, helst med elvisp. Det är viktigt att vispa in mycket luft så att kakorna höjer sig vid gräddningen. Klicka eller spritsa ut runda toppar på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. OBS! Öppna inte ugnsluckan. Tag ut kakorna och stick ett hål i sidan med en gaffel och sätt in kakorna i ugnen igen i ett par minuter så torkar de även på insidan. Vispa grädden och florsockret till fast skum. Blanda i kesella och vaniljsocker. Rör i lingonen. Klipp upp kakorna i ena sidan och fördela fyllningen i kakorna. Dofta över florsocker vid serveringen. | ||
|
Tomtekakor
ca 50 st
Ingredienser5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 3 dl Dansukker Florsocker 200 g smör eller margarin 1 ägg Garnering 2 dl Dansukker Florsocker + 2-3 tsk vatten 2 dl Dansukker Florsocker + några droppar röd hushållsfärg + 2-3 tsk vatten 1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak+ ett par droppar vatten | ||
Arbeta samman vetemjöl, bakpulver, florsocker, margarin och ägg till en deg, gärna i matberedare. Låt degen vila i kylskåp i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Tag ut runda eller droppformade kakor med mått. Lägg på smord eller bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt kakorna svalna på galler. Blanda samman de olika florvarianternaoch glasera kakorna till små jultomtar. | ||
|
Dansucker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar