Räkor (Nordhavsräkor, miljömärkta) med sötsur såsDet här behövs: 20-30 räkor2 röda paprikor Frityrsmet: 2 dl vetemjöl 2 dl iskallt vatten knappt 2 äggulor + 2 hårdvispade vitor 1/2 tsk salt 2 msk olja Fritering: 1 liter olja eller mer Gör så här: Tina räkorna, och torka dem. Skär paprikan i 8 båtformade bitar på längden. Förbered såsen. se nedan Rör ihop vetemjöl. vatten, äggulor, salt och 2 msk olja till en jämn smet. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ihop dem med smeten. Värm oljan i en ej för vid kastrull, 11/2 liters blir lagom till denna oljemängd. För att få ett frasigt resultat gäller det att oljan är riktigt het. Vid 180° börjar man kunna skönja en lätt rökslinga, då är det dags att fritera. Man kan också prova med en vit brödbit, den ska ganska snabbt bli vackert gyllene. Ha en hålslev till reds och ta fram ett fat täckt med dubbelt hushållspapper att lägga det friterade på. Doppa med hjälp av ett par gafflar räkor och paprika i frityrsmeten. Fritera allt i omgångar någon minut till vacker färg. Ha bra värme under grytan, det som friteras kyler oljan. Ta upp med hålslev, lägg upp på fat med dubbelt papper och servera omgående med ris och sötsur sås Sötsur såsDet här behövs:4 dl ananasjuice4 msk honung 4 msk vinäger 2-4 vitlöksklyftor 3 tsk arrowrot, maizena- el potatismjöl 3-4 krm tabasco eller någon annan het, röd krydda som sambal, cayenne, chili 1 krm salt Ev grönsaker: 1 liten morot 3 cm grönt av purjolök 1 tsk olja Gör så här: Blanda juice, honung, vinäger, vitlök och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning och smaka av med pepparsås och salt. Skala, skölj, torka och strimla grönsakerna nålfint. Hetta upp en wok eller stekpanna med oljan och vänd grönsakerna hastigt häri. Tillsätt såsen, koka upp och servera. källa Scampi eller jätteräkor ska man ju undvika pga: Det vanligaste är att jätteräkorna kommer från Sydostasien där de odlats i stora bassänger. För att göra plats för bassängerna skövlar räkföretagen livsviktig mangroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör. Lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på fisket lämnas utan försörjningsmöjligheter Men inte nog med det. I bassängerna frodas bakterier och sjukdomar. Därför får räkorna antibiotika och doppas i giftiga kemikalier för att ”tvättas”. Stora dieselpumpar förser räkorna tillfälligt med friskt vatten, men förstör miljön i det långa loppet. Efter ett par år går det inte att odla jätteräkor på samma plats på grund av alla miljögifter som använts och släppts ut. Då flyttar räkodlingarna vidare till nästa plats. Och lokalbefolkningen lämnas kvar i fattigdom i en totalt havererad miljö. Naturskyddsföreningen |
måndag 5 december 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar