söndag 18 december 2011

Söndags middag, fylld kalkon

FYLLD KALKON

Kalkon har ett delikat kött. Servera den gärna med stekt potatis och varma päronhalvor fyllda med gelé.
Antal portioner: 8
1 st minikalkon på 2 1/2- 3 kg
salt och peppar
1/2 st citron
Färsfyllning:
300 g fläskfärs
1 st ägg
ca 100 g kastanjepuré (ca 1/4 burk)
1 st kalkonlever
2 skivor vitt bröd, utan kanter
2 dl mjölk
salt och peppar
1 knippa persilja, finhackad
4-6 cl konjak
Fruktfyllning:
4 st äpplen
1 påse kärnfria katrinplommon
Till stekningen:
1 bit rotselleri, i bitar
1 st morot, i skivor
1 st liten lök, i klyftor
2 dl hönsbuljong från tärning
(ev. 2 dl grädde till såsen)
Foto: TV4

Gör så här

1. Ta ut inälvspåsen och torka fågeln torr. Gnid den in- och utvändigt med citronen och krydda med salt och peppar.
2. Blanda färsen om du väljer den fyllningen. Låt det smulade brödet svälla en stund i mjölken innan det blandas ner. Stek kalkonlevern, krydda och finhacka och blanda i.
3. Fyll fågeln med färs eller med äpplen och katrinplommon. Bind ihop med hushållssnöre runt gumpen och halsen så att fyllningen stannar kvar. Lägg fågeln på galler med ryggen upp. Pensla med smält matfett. Lägg rotsakerna i en långpanna och slå på buljongen. Sätt den under gallret i ugnen.
4. Vänd kalkonen efter 30 minuter så den ligger med bröstet upp och pensla på nytt. Beräkna stektiden till 45 minuter per kilo om inget annat står angivet på förpackningen. Pensla under stektiden.
5. Ta kalkonen ur ugnen. Sila skyn och späd eventuellt med ett par deciliter grädde om du vill ha sås i stället för sky. Red av med lite arrowrot eller vetemjöl utrört med vatten. Smaka av. En skvätt portvin eller madeira ger fin smak.
( Går bra att fylla een liten kyckling också, tänk bara på att korta tiden i ugnen)

Fylld kalkon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar