SkinksnurrorRecept och bild från Arlaköket.
2 kakor fyrkantigt mjukt tunnbröd
1 dl Kesella
1 msk stark julsenap
200 gram tunt skivad kokt skinka
Gör så här:
1. Blanda Kesella med senap och bred på tunnbrödet.
2. Lägg på skinkskivorna och rulla ihop.
3. Svep in i plast och lägg i kylen fram till servering.
4. Skär i snittar precis innan servering
Provensalska ostbröd till glöggen
Recept och bild från Arlaköket
4 dl grovriven ost, Kvibille präst
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1/2 dl hackade valnötter
1 msk flytande honung
5 skivor grovt bröd
Gör så här
Blanda ost, crème fraiche, valnötter och honung.
Rosta brödet och dela i halvor.
Bred på oströran och toppa ev med valnötter.
Sesambitar
Recept och bild från Arlaköket
4 dl riven Kvibille Cheddar
250 g Kesella
8 skivor kavring
1 msk sesamfrön
Gör så här:
1. Blanda ost och kesella.
2. Bred blandningen på alla brödskivor
3. Lägg ihop dem med ostkrämen emellan och ovanpå.
4. Strö över sesamfrön
5. (eventuellt kan du kantskära brödet)
6. Dela varje dubbelsmörgås i 6 bitar.
Pepparkakssnittar:
2 kakor fyrkantigt mjukt tunnbröd
150 g ädelost
1 msk olivolja
10-15 pepparkakor, krossade
Gör så här:
1. Mosa osten i en skål, och tillsätt olivolja droppvis tills du får en jämn smet. (Blanda i gräddfilen)
2. Krossa pepparkarkorna, fint, men med några större bitar2. Bred ut röran på tunnbröden.
3. Rulla ihop, tätt! Låt helst vila i plastfolie i en halvtimme, så det "sätter sig" litegrann.
4. Skär tunna bitar, och stick en tandpetare i varje.
Variation (som jag inte testat): Min kollega brukar göra en liknande röra. Hon krossar pepparkakor och blandar med Creme Bounjours ädelost tills smeten får en fast konsistens. Sedan rullar hon dessa till små bollar. Bollarna kan sedan rullas i ännu mera krossad pepparkaka.
Söta cashewnötter:
400 gram cashewnötter
1 äggvita
1 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kardemumma
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda nötterna med äggvitan.
3. Rör i hop kryddorna och sockret och blanda med nötterna.
4. Rosta på en plåt i cirka 10 minuter, låt svalna.
Union Square Cafés barnötter:
Ur Nigella - kort och gott.
Tips: Undvik valnötter i detta recept. Det finns så många "gropar" i en valnöt som kryddblandningen kan sätta sig i. Valnötterna blir med andra ord jättekryddiga vilket leder till att det inte är så mycket godis kvar till resten. Skållad sötmandel var nog de nötter som var godast till just denna blandning. Macademianötter oxå jättegott.
500 gram blandade nötter
2 msk grovhackad färsk rosmarin
½ tsk cayennepeppar
2 tsk brunt farinsocker
2 tsk havssalt
1 msk osaltat smält smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda nötterna på en långpanna och rosta i ugnen i 10 minuter.
3. Rör i hop kryddorna, sockret och det smälta smöret.
4. Vänd nötterna i det smaksatta smöret och servera dem varma.
Saffransscones
Recept och bild från Arlaköket.
I originalreceptet ingår dessutom 1 dl russin. Arlaköket föreslår att dessa ska serveras med Kesella Vanilj. Trots att detta är scones (dvs bakpulverbröd) blir de inte torra och tråkiga så fort de kallnat. Du kan göra dessa efter lunch och de är fortfarande goda när gästerna kommer på kvällen. Dagen efter är de dock ingen höjdare. Men du behöver knappast bekymra dig. Det lär inte finnas några kvar.
1 förpackning Kungsörnens pizza- och sconesmix
2 kuvert saffran
1 dl socker
1½ dl vatten
2 dl gräddfil
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner vatten och gräddfil
3. Forma till runda bullar (ca 15-18 st)
4. Grädda i 10-12 minuter
för bilder och mera info titta in på Tomtens dotter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar